Télen is egészségesen

A téli napfordulóval beköszöntött a csillagászati tél. Az Ajurveda szerint(ami 1 ősi Indiából származó gyógyítási rendszer)a tél olyan körülményeket erősít fel amelyek hajlamosítanak  a betegségekre, Ezért különösen fontos az immunrendszerünk jó erőben tartása.Ezért a következőket javaslom!
Ha gyors energiára van szükséged, ne a tripla kávéhoz nyúlj, mert a túlzott koffeinbevitel terheli a mellékveséket, amelyek a szervezet immun -háztartásáért és energiaszintjéért felelősek.(Természetesen napi 1-2 kávé még nem árt!)
Télen,ha a kevesebb napfény és alacsonyabb energiaszint miatt kókadozni kezdesz, próbáld ki alternatívaként a csalánteát.
Fogyaszthatsz gombát is! Fantasztikus immunerősítő, hiszen növeli a betegség ellen harcoló fehér vérsejtek számát a vérben!
A legtöbb náthás megbetegedést az orr nyálkahártyán keresztül kapjuk el. Fontos hát az orr öblögetése sós vízzel.Szívjunk fel  belőle váltogatott orrlyukba 1 keveset. Legjobb a tengeri só:2,5 dl vízhez 1 tk.nyi. naponta 2x .
A stressz az immunrendszer legnagyobb ellensége.M editációval, relaxálással küzdhetünk ellene.
Nagyon fontos,hogy mozgásban maradjunk.A téli hideg nem kifogás arra,hogy feladjuk!!Az immunrendszer fitten tartásához  mozogj legalább 30 percet naponta!A mozgás során megemelkedett szívritmus  felgyorsítja a fehérvérsejtek keringését a vérben,ennek köszönhetően pedig hamarabb semmisítik meg az ott tartózkodó kórokozókat.
A tél gyógynövényei a ginseng és a kurkuma.A megfázások megelőzéséhez vegyél be max. 1000mg ginseng kivonatot napi2x,étkezés után.
A kurkuma antibakteriális és vírusölő hatásáról ismeretes.Megelőzéshez 1000mg.kurkumát kell bevenni napi 3x.Ha úgy érzed felülkerekedett rajtad a kor 2 ó.ként tedd,amíg el nem múlnak a tünetek.Baktérium fertőzés megelőzésére fogyaszthatunk fodor vagy borsmenta teát is.Immun erősítésre,nyugtatásra,vértisztításra minden 4. nap kakukkfű és orbáncfű teát igyunk.(2,5 dl vízhez 1 tk teakeverék) 
Végezetül nézzük a tél gyermekeinek a Bakoknak,Vízöntőknek,Halaknak mire kell figyelniük ezeken felül!
 
A Bak (dec.22-jan.19) ura a Szaturnusz: az idő ura.Próbáljunk meg együtt mozogni az idővel,s kifürkészni sorsunk szándékait.A legfontosabb feladatainkat kell most elővennünk.E jegy céltudatossága és következetessége testünkben a csontokkal és térdekkel hozható megfelelésbe.A csontokat a szezámmag,s annak olaja táplálja.Az izületek merevségét,a testnedvek és az ízületi folyadék megtisztulását és frissítését vesemelegítő teákkal kezeljük.Ilyen a mezei zsurló,bazsalikom,aranyvessző.
 
A Vízöntőt(jan.20-febr.18) szintén a Szaturnusz uralja az Uránusszal társulva.Az idő fontossága itt átértékelődik,a pillanatban rejlő lehetőségeket kereshetjük.E jegyhez a lábszár és a boka felső része tartozik..A vénás keringés lassulása,visszér kialakulása,gyulladása okozhat problémát.Kezelésére galagonyabogyóból, bazsalikomból,kardamonmagból készített teákat fogyasszunk.
 
A Halak/febr.19-márc.20)ura a Jupiter és a Neptun.Testrésze a boka alsó része,a lábfej,s a szervezet nedvháztartása is. Utóbbi kibillenését a dagadt boka,s a szem alatti terület duzzadtsága jelzi.Általános fáradtság,erőtlenség jelentkezhet.Ezek hideg típusú tünetek,ezért alkalmazzunk melegítő,keringést fokozó gyógyteákat gyömbérből,Cayenne borsból,kakukkfűből.
Bővebb információért forduljanak hozzám bizalommal! (Gyógytornác  70/63-15-394)
Mindezek tükrében kívánok minden kedves olvasómnak BOLDOG ÚJ ÉVET,s JÓ EGÉSZSÉGET! 
Kákonyi Erika